شماره تلفن تماس با ما

051-34227301

 

My title

روباه معمولی

روباه معمولی

(تركي: تُولكي) (كردي: رِواس، ري‌وي) (مازندران: لاس، روا)

مشخصات:تشخيص اين حيوانات به علت داشتن دم بلند و پشمالو با نوك سفيد، پوزة باريك، گوش‌هاي بزرگ و سيخ كه پشت آنها سياه يا قهوه‌اي است به آساني ميسر مي‌باشد. رنگ موهاي پشت در مناطق مختلف متفاوت، و معمولاً خاكستري متمايل به قهوه‌اي تا نخودي است .
اندازه‌ها: طول سر و تنه 50 تا 77 سانتي‌متر، دم 32 تا 48 سانتي‌متر، ارتفاع 25 تا 40 سانتي‌متر، وزن 4 تا 10 كيلوگرم.
زيستگاه: در اكثر زيستگاه‌ها و حتي داخل شهرها وجود دارد. در شهر تهران در بسياري از پارك‌ها و باغات و حتي منازل مشاهده مي‌شود.
گاهي اوقات شب‌ها در زير نور چراغ به جستجوي غذا مي‌پردازد، از مناطق بسيار خشك بياباني و جنگل‌هاي انبوه دوري مي‌كند (تاكنون به جز منطقه جنگلي پارك ملي گلستان از ديگر مناطق جنگلي خزر گزارش نشده است).

پراكندگي: در اكثر مناطق كشور از ارتفاعات سردسير آذربايجان تا مناطق گرمسير جنوب كشور زندگي مي‌كند.
پراكنش جهاني: آمريكا، اروپا و آسيا (روباه معمولي و گرگ بعد از انسان بيشترين پراكندگي طبيعي را در بين پستانداران زميني دارند).

عادات: شبگرد است، اوايل غروب و صبح زود فعاليت بيشتري دارد. در فصل جفت‌گيري، زمان تهيه غذا براي بچه‌ها و مواقع مريضي، روزها نيز مشاهده مي‌شود. حيواني تك‌زي است، ولي در زمان جفت‌گيري و نگهداري از بچه‌ها زندگي مشترك دارد. غالباً در لانه حيواناتي نظير رودك ساكن مي‌شود يا از سوراخ‌هاي طبيعي استفاده مي‌كند. معمولاً دو لانه دارد و در مواقع احساس خطر بچه‌ها را از لانه‌اي به لانه ديگر منتقل مي‌سازد. لانه‌ها معمولاً علاوه بر لاه اصلي چندين راه خروجي اضطراري دارند. روباه معمولي قادر است با سرعت 48 كيلومتر در ساعت بدود، در يك شب حدود هشت كيلومتر مسافت را طي كند. دو متر به هوا بپرد و به خوبي شنا كند. حس بويايي، بينايي و شنوايي قوي است. مردمك چشم مانند برخي گربه‌سانان به صورت خط عمودي در مي‌آيد و قدرت بينايي‌اش هم به خوبي گربه‌ها است.

غذا: رژيم غذايي بستگي به مواد قابل دسترس دارد، معمولاً از پستانداران كوچك نظير موش و خرگوش، پرندگان و جوجه آنها، خزندگان، حشرات و ساير بي‌مهرگان تغذيه مي‌كند. در معده يك روباه كه در حومه شيراز شكار شد ده‌ها عقرب مشاهده گرديد. معمولاً طعمه خود را با تعقيب رد آنها به خصوص در برف شكار مي‌كند. براي شكار موش بي‌حركت مي‌ايستد، به دقت گوش مي‌دهد، ناگهان در حالي كه دستانش رو به پايين است مستقيم به روي طعمه مي‌جهد و آن را به زمين مي‌چسباند، ولي خرگوش‌ها را با سرعت زياد تعقيب كرده و آنها را مي‌گيرد، گاهي اوقات با دستانش زمين را حفره نموده و غذاي اضافي را در آن پنهان مي‌كند. روباه معمولي از غذاهاي گياهي نيز به عنوان مكمل استفاده مي‌كند. در بعضي از مناطق، مانند دشت تركمن صحرا در فصل تابستان روباه‌ها در اطراف مزارع هندوانه ساكن شده و در اين دوره هندوانه غذاي اصلي آنها را تشكيل مي‌دهد.

توليدمثل: جفت‌گيري معمولاً در زمستان صورت مي‌گيرد. در اين زمان صداي جيغ مانند روباه‌ها در شب شنيده مي‌شود. در فصل جفت‌گيري گاهي نزاع‌هايي بين نرها در مي‌گيرد، ماده ممكن است با چند نر جفت‌گيري كند ولي فقط با يكي از آنها همسر مي‌شود. پس از جفت‌گيري، نر و ماده به طور مشترك شروع به تدارك محل زايمان مي‌كنند. ماده پس از 49 تا 56 روز تعداد 1 تا 13 بچه با ميانگين 5 قلاده به رنگ قهوه‌اي تيره با نوك دم سفيد مي‌زايد. چشم بچه‌ها پس از نه روز باز مي‌شود. در روزهاي اول زايمان، ماده از لانه خارج نمي‌شود و نر براي او غذا مي‌آورد. بچه‌ها تا چهار ماهگي وابسته به والدين هستند. در 12 ماهگي مي‌توانند توليدمثل كنند. طول عمر روباه در اسارت حدود 10 سال و در طبيعت گاهي از سه سال تجاوز نمي‌كند.

وضعيت فعلي: دشمن طبيعي روباه، پلنگ، پرندگان شكاري و همچنين شكارچيان پوست هستند. به علت زيركي و تطابق اين حيوان با شرايط مختلف طبيعي و استفاده از منابع متفاوت غذايي، علي‌رغم تعقيب و شكار بي‌رويه، تاكنون كاهش شديدي در جمعيت آنها ايجاد نشده است. تنها عاملي كه مي‌تواند خطرآفرين باشد، حساسيت شديد اين حيوان به بيماري هاري است.

نام علمی : Vulpes vulpes

نام انگلیسی:  Common Fox,Red Fox  

نام فارسی: روباه معمولی

 

 

منبع: irandeserts 

دیدگاه خود را بنویسید

دیدگاه پس از تائید مدیریت منتشر می شود.