شماره تلفن تماس با ما

051-34227301

 

My title

شغال

شغال

(بلوچي: تولَك) (تركي و تركمني: چاقال) (كردي: چَغَل) (كرماني: توره) (لري: چَغَل) (مازندراني: شال)

مشخصات: جثه شبيه گرگ ولي به مراتب كوچك‌تر از آن است. گوش‌ها، دست و پا و دو طرف بدن گندمگون، زير بدن زرد زنجبيلي و يا تقريباً سفيد است. (رنگ شغال‌هاي جنوب ايران روشن‌تر از شغال‌هاي نواحي شمال است). قسمت انتهايي دم گاهي بريده به نظر مي‌رسد و رنگ آن تيره‌تر است. در موقع دويدن معمولاً دم را پايين و بين پاها نگه مي‌دارد.

اندازه‌ها: طول سر و تنه 50 تا 100 سانتي‌متر، دم 20 تا 30 سانتي‌متر، ارتفاع 38 تا 50 سانتي‌متر، وزن 6 تا 15 كيلوگرم.

زيستگاه: در اغلب زيستگاه‌هاي ايران زندگي مي‌كنند، بوته‌زارهاي نواحي پست، سواحل دريا، اطراف تالاب‌ها، محل‌هاي ريختن زباله و اطراف مناطق مسكوني را ترجيح مي‌دهد.

پراكندگي: در اكثر مناطق ايران پراكندگي دارد.

پراكنش جهاني: اروپا، آسيا و آفريقا.

عادات: شغال‌هايي كه در اطراف مناطق مسكوني زندگي مي‌كنند عموماً شبگردند ولي در ساير مناطق ممكن است در طول روز نيز مشاهده شوند. به صورت انفرادي، جفت و گاهي گروهي زندگي مي‌كند. معمولاً لانه مشخصي ندارند، گودال‌ها، سوراخ‌هاي طبيعي، شكاف سنگ‌ها، و لانه متروكه ساير جانوران را براي ايجاد لانه و تولد نوزادان انتخاب مي‌كند. در اوايل غروب و گاهي در طول شب معمولاً شغال‌ها به صورت دسته‌جمعي زوزه‌اي، شبيه جيغ انسان سر مي‌دهند.

غذا: شغال‌ها حيوانات كم توقعي هستند و غذاي خود را از منابع مختلفي تأمين مي‌كنند. اغلب اوقات از لاشه حيوانات، باقي‌مانده غذاي طعمه‌خواران، و زباله تغذيه مي‌كنند. گاهي هم پستانداران كوچك، پرندگان، خزندگان، و حشرات را شكار مي‌كنند، در مواقع كميابي اين منابع غذايي، كاملاً گياه‌خوار مي‌شوند و از ميوه تغذيه مي‌كنند. معمولاً شغال‌ها نمي‌توانند به حيوانات پير و ناتوان و نيز نوزادان آنها حمله‌ور مي‌شوند و با گاز گرفتن گردن يا گلو، آنها را از پاي در مي‌آورند.

توليدمثل: معمولاً در فصل زمستان جفت‌گيري مي‌كنند. در موقع جفت‌گيري نر و ماده بين 15 تا 20 دقيقه به هم قفل شده و قادر هب جدايي از يكديگر نيستند. مدت آبستني حدود دو ماه است و سه تا هشت بچة كوروكر مي‌زايند. پدر و مادر مشترك از بچه‌ها مراقبت مي‌كنند. بعد از 10 روز چشم‌ بچه‌ها باز مي‌شود، در سه هفتگي شيرخوارگي پايان مي‌يابد و تغذيه با گوشت نيمه هضم شده‌اي كه توسط والدين برگردانده و در اختيار آنها گذاشته مي‌شود صورت مي‌گيرد. از دو ماهگي به بعد همراه والدين به شكار مي‌روند. در شش ماهگي مستقل مي‌شوند. در يك سالگي قادر به توليدمثل هستند. طول عمر حدود 16 سال است.

وضعيت فعلي: به علت تطابق اين حيوان با شرايط گوناگون محيط، قدرت استتار خوب، و استفاده از منابع غذايي متفاوت، از جمعيت خوبي برخوردارند و در حال حاضر خطري نسل آنها را تهديد نمي‌كند. در منطقه سمسكنده در محل دفن زباله‌هاي شهر ساري تعدادي شغال كه به بيماري «كاله آزار» مبتلا شده بودند مشاهده گرديد.

نام علمی : Canis aureus

نام انگلیسی: Golden Jackal  

نام فارسی: شغال

 

منبع: irandeserts 

دیدگاه خود را بنویسید

دیدگاه پس از تائید مدیریت منتشر می شود.