در بخش پایینی شهر وین, یك خیابان دراز هست به نام «ماریا هیلفر» كه آدمی را یاد كوچه رفاهی و كوچه برلن خودمان می اندازد با این تفاوت كه در آن مغازه هایی دیده می شود كه در تهران همان مغازه ها را در بالای شهر می بینیم
در خیابانهای وین یكی از چیزهایی كه زیاد دیده میشود سگها هستند كه به همراه صاحبانشان در خیابانها مانند سایر مردم شهر رفت و آمد میكنند! نكته جالب اینكه حتی در فرودگاه وین هم سگهای بزرگ به همراه صاحب خود سفر میكنند و سایر مردم هم نه تنها از آنها وحشتی ندارند؛ بلكه برایشان خیلی هم غیرعادی نیست!
در اتریش، خانهها اكثراً همان شكل قدیمی خود را حفظ كردهاند و توسعه شهر تاثیر چندانی بر بافت قدیمی آن نگذاشته است. در وین چند سبك معماری وجود دارد. بخشهایی از شهر هنوز سبك «بیده مایر» كه متعلق به سال ۱۸۵۰ است و دیگر سبك هیستوریسم یا گوتیك كه اكثراً ساختمانهای قدیمی شهر به این سبك است. كلیساها به سبك «رومانیك» و بیشتر خانهها به سبك «باروك»، «بیده مایر» و «روكوكو» است. «دكتر وارونر» و «ژزوف اسپانر» از معماران قدیمی وین هستند و «هانس اولاین» كه موزهی آبگینه را طراحی كرده و دیگری «ایریش باوور» نیز از طراحان معروف روزگار معاصرند.
وین پایتخت جهانی موسیقی است و در تمام جهان شهر و زادگاه بسیاری از آهنگسازان و بزرگان موسیقی شناخته میشود. اركسترها برای موسیقی و به ویژه موسیقی كلاسیك معاصر، نقش حیاتی را بازی میكنند.
در وین چندین مدرسه، هنرستان و كنسرواتوار به تربیت هنرجویان و علاقهمندان به تحصیل در رشتههای گوناگون مرتبط با موسیقی مشغولاند. هنرستان عالی موسیقی، كنسرواتوار شوبرت و مدراس موسیقی از جمله این مراكز هستند كه كار آموزش موسیقی را بر عهده دارند.
به طور كلی موسیقی در اتریش دارای اهمیت ویژهای بوه و اصولاً رسم بر این است كه دست كم خانوادههای طبقه متوسط جامعه اتریشی به فرزندانشان موسیقی را میآموزند و خود نیز با موسیقی آشنایی دارند و اصولاً آموزش موسیقی به فرزندان در اینگونه خانوادهها جزء برنامههای تربیتی برای فرزندان است. سال ۲۰۰۶ را هم به مناسبت ۲۵۰ سالگی موتزارت، به نام او نامگذاری كردهاند.
یك نكته جالب اینكه، در وین چندین تاتر و اپرای بزرگ با سالنهای مجهز وجود دارد كه براساس آمار به طور معمول هر شب در حدود ۸ هزار و پانصد نفر به دیدن تاتر و اپرای كلاسیك میروند و گذشته از اینها در بخش پاپ و جاز دو كلوب به نامهای فوردن برگ و هوخ داوینول وجود دارد.
بنابراین، شما حق انتخاب ۵۰ تاتر، پنج سالن بزرگ اپرا، سه سن موزیكال، بیش از صد موزه و فستیوال موسیقی را دارید.
در اینجا همهی مردم صرفاً با هدف بهره بردن از موسیقی و بدون هرگونه چشم و همچشمی به دیدن این برنامهها میروند. یكی از نكات جالب درباره سالن اپرای مشهور وین این است كه شما میتوانید با پرداخت یك یورو و ۵۰ سنت به دیدن بهترین اپراها و هنرمندان آنها به صورت ایستاده بروید.
در وین ۳۵ خانه وجود دارد كه بتهوون چندی در آنها زندگی كرده است و معروفترین اركستر دنیا، اركستر فلارمونیك وین است كه چندین نسل در آن مینوازند. به طوری كه گاه پدر، پسر و نوه در یك شب با این اركستر اجرا دارند و علاقه به موسیقی به صورت سینه به سینه از نسلی به نسل دیگر منتقل میشود. با این اركسترها چند موسیقیدان و نوازنده ایرانی نیز همكاری دارند.
از لحاظ علمی و فرهنگی هم باید گفت كه هر بخشی از شهر، دارای یك كتابخانه مجهز است و خود شهر هم دارای یك كتابخانه مركزی بوده كه عمارتی سه طبقه است و در آنجا از انواع DVD و CD گرفته تا نتهای گوناگون موسیقی و هر كتابی كه دنبالش بگردید، یافت میشود و به صورت رایگان در اختیار مراجعان قرار میگیرد.
این كتابخانهها به طور كلی با دریافت ۱۷ یورو در سال عضو میگیرند و برای دانشجویان، دانشآموزان و استادان نیز تخفیف ویژهای در نظر گرفته میشود و بدین ترتیب دیگر كسی هیچ بهانهای برای نخواندن كتاب و مطالعه نكردن ندارد. كتابخانه ملی هم كتابخانهی دیگری است كه در آنجا ۲۰۰ هزار عنوان كتاب و ۱۰ میلیون نسخه خطی وجود دارد كه هنوز مرمت نشده و چندین هزار كتاب دربارهی ایران نیز موجود است. وین دارای سه دانشگاه معتبر بوده كه معروفترین آنها دانشگاه ملی وین است و تا چند سال پیش، تحصیل در وین رایگان بود؛ اما در سالهای اخیر مبلغی بین ۳۵۰ تا ۵۰۰ یورو برای هر ترم به عنوان شهریه دریافت میشود و در ضمن همه میتوانند از امكانات بورسیهی تحصیلی برخوردار شوند.
كلیهی این دانشگاهها مجهز به كتابخانههای تخصصی برای هر رشته هستند و اصولاً برای هر كس كه علاقهمند به مطالعه و كتاب است، این امكان وجود دارد كه با پرداخت مبلغ معینی (سالیانه یا ماهیانه) پدرخواندگی یك كتاب را به عهده بگیرد.
در سالهای اخیر، دانشگاههای خصوصی هم مانند International University و Webster در وین باز شده است. علاوه بر دانشگاه مركزی و ملی؛ برای رشتههای فنی، پزشكی، علوم اتمی، علوم انسانی و طبیعی نیز دانشكدههای جداگانهای وجود دارد و جالب است كه بدانید در این دانشگاهها میتوان در بیشتر رشتههای مورد نظر حتی ایرانشناسی و زبان فارسی نیز تحصیل كرد.
جامعهی فرهنگی ایرانیان در اتریش، مدرسهای وجود دارد كه در آن زبان فارسی هم تدریس میشود و چه بسیار جوانانی كه در اتریش به دنیا آمدهاند و هنوز ایران را ندیدهاند؛ با تسلط كامل به زبان فارسی سخن میگویند و مینویسند و میخوانند و هم به ادبیات فارسی اشراف كامل دارند. این مدرسه را ایرانیان فرهنگ دوست مقیم وین تأسیس كرده و هم اكنون در آن تدریس و آن را اداره میكنند.
اتریش در سال ۱۹۹۷ به اتحادیه اروپا پیوست. پس از این عضویت، از نظر سیاسی تفاوت چندانی نكرده است؛ اما از جنبهی اقتصادی تاثیر زیادی بر این كشور گذاشته است. به طوری كه بیشتر كارخانهها و شركتهایی كه از چندین نسل اتریشی بودهاند، همگی فروخته یا ورشكسته شدند و تعداد كمی از این شركتها باقی ماندهاند.
به طور كلی پیوستن به اتحادیه در زندگی روزمره مردم تاثیر چندانی نداشته است؛ اما تاثیر آن را در زندگی اقتصادی به روشنی میتوان دید. اتریشیها خود میگویند كه اصولاً سیاست دخالت چندانی در زندگی روزمره مردم نداشته و بیشتر تاثیر اقتصادی دارد كه به كدام قشر جامعه رسیدگی بیشتری میشود.
این روزها در اتریش حدود ۲۷۰ هزار بیكار وجود دارد و هركس كه بخواهد بیكار نماند، باید حتماً به حرفهای مسلط باشد.
در حال حاضر، حكومت جمهوری لاییك بوده و در عین حال كلیسا نیز در اداره كشور دخالتهایی دارد؛ قوای سهگانه از هم جدا هستند و قدرت اصلی را صدراعظم دارد كه هرچهار سال یك بار انتخاب میشود و رییسجمهور نیز بیشتر حالت تشریفاتی دارد و تنها در تصمیمگیریهای مهم نظر میدهد.
در مقابل صدر اعظم دولت تشكیل میدهد كه اكثراً هم ائتلافی است و كمونیستها مدتی است كه در به دست آوردن اكثریت آرا چندان موفق نیستند و گروه سوسیال دموكراتها نوسان دارند و حزب سبزها هر سال بیشتر صعود میكنند و در حال حاضر حكومت دست محافظهكاران است.
زیباییها و دیدنیهای پایتختهای كشورهای جهان البته بسیار زیاد است و اگر كمی دقت كنیم، به خوبی درمییابیم كه در كشور خودمان نیز همان جذابیت ها را میتوانیم در نوع ایرانیاش ببینیم و از نعمتهای خدادادی كه در شهرمان وجود دارد، بهرهمند شویم.
منبع: http://www.aftabir.com
دیدگاه خود را بنویسید