ما با همه جذابیت ها و قابلیت هایی كه در صنعت گردشگری دنیا داریم محدودیت هایی هم داریم كه البته از این محدودیت ها نه تنها ناراحت نیستیم كه آن را جزو ارزش های خود نیز طبقه بندی می كنیم
● طوفان زرد:
matta هر ۶ ماه یكبار در كوالالامپور برگزار میشود. این نمایشگاه را میتوان «بازار بزرگ مكاره سفر» نیز نامید. در این نمایشگاه از غرفههای غول پیكری كه در سایر نمایشگاهها معمولاً میبینیم خبری نبود عمده تزیینهایی كه در غرفهها دیده میشد لیست قیمتهای تورها، بلیت هواپیماها و كه مشتاقان سفر را به سوی خود جلب میكرد. در هر غرفه گاهی تا ۵۰ دستگاه رایانه و ۱۰۰ نفر غرفهدار دیده میشد كه به شدت مشغول كار بودند. انبوه بازدیدكنندههایی كه عمدتاً با ظاهری چینی- مالایی دیده میشدند مرا به یاد اصطلاح توفان زرد انداخت صفهای طویل كه در مقابل بعضی از غرفهها ایجاد میشد واقعاً حیرتانگیز بود یعنی به راستی این مردم برای خرید خدمات سفر چنین مشتاق بودند؟
دكتر امامی توضیح داد كه «سفر در این كشورها معمولاً با برنامهریزی انجام میشود و این نمایشگاه محلی است كه می توانند برای سفرهای آینده برنامهریزی و با قیمتی بسیار مناسب خدمات سفر را خریداری كنند. معمولاً هتلها، شركتهای هواپیمایی و آژانسهای خدمات مسافرتی و به مناسبت برگزاری این نمایشگاه تخفیفهای بسیار زیادی میدهند برای همین مردم ترجیح میدهند در این نمایشگاه اقدام به خرید تور كنند و ازدحام جمعیت نیز به همین دلیل است».
با خود فكر میكنم كه سهم ما از این بازار ۳۰۰ میلیون نفری چقدر است؟ (اندونزی، مالزی و )
حدوداً ۶۰۰ آژانس خدمات مسافرتی در این نمایشگاه دارای غرفه بودند كه تور و بلیت هر كشوری كه میخواستید را میتوانستید تهیه كنید. تلاش من برای پیدا كردن آژانسی كه تور ایران ارایه كند متاسفانه بینتیجه بود. فقط یك آژانس مالزیایی كه همكار آژانس رژان بود و پرسنل آن هم در غرفهی ایران مستقر شده بودند اقدام به فروش تور ایران میكردند. نام این آژانس Ramza و شعارش Be Iran khosh Amadid بود.
غرفه ایران با استقبال خوبی مواجه شده بود. اقلام تبلیغاتی كه با دست و دلبازی به بازدیدكنندگان اهداء میشد باعث شده بود كه افراد زیادی به سمت غرفه ایران جذب شوند. پوسترهای بزرگ، زیبا و البته گران قیمت، ساكهای دستی با كیفیت خوب و و بسیاری از اقلام تبلیغاتی دیگر كه مطمئن هستم با توجه به قیمت كاغذ و هزینه خدمات چاپ بالغ بر چندین میلیون تومان هزینه آن شده بود. خوشبختانه یا متاسفانه فقط یكی از اقلام توزیعی، كشورمان را به صورت تقریباً كامل به مخاطبین معرفی كرد و آن هم نشریه مسافران بود و مابقی اقلام در پوستر، CD، كارت پستال، خلاصه شده بود.
در چهار روز برگزاری نمایشگاه افراد مختلفی از غرفه ایران بازدید كردند. سفیر و تعدادی از همكارانش و همچنین تعدادی زیادی از مقامات كشور مالزی و انبوه بازدید كنندگان دیگر با حضور در غرفه ایران و گفتگو با دستاندركاران غرفه، آشنایی خوبی با ایران پیدا كردند.
● این بخش خصوصی نازنین:
اینجا لازم است نكتهای را عنوان كنم كه ممكن است تعدادی از دوستان بخش خصوصی را برنجاند. اما چارهای نیست. گفتنیها را باید گفت: غرفه ایران متشكل از ۷ شركت از بخش خصوصی یك غرفه نیز در اختیار معاونت سیاحتی منطقه آزاد كیش و تنها هتلی كه از ایران در این نمایشگاه حضور داشت هتل آسمان اصفهان بود. اما حضور بخش خصوصی بدین صورت بود كه شركت توسعه گردشگری ایران اقدام به اجاره فضا و تجهیز غرفه نمود و فضایی آماده همراه با اقلام تبلیغاتی در اختیار شركتهای بخش خصوصی قرار داد. متاسفانه تعدادی از شركت كنندگان نه تنها استفاده لازم را از این امكانات نكردند كه نبودنشان بهتر از حضورشان بود چرا كه میشد به جای آنها شركتهای فعالتری را جایگزین كرد. چگونه میشود در آن بازار پر جنب و جوش و یا به تعبیری «بازار بزرگ مكاره سفر» كه هر كدام از غرفهها با انبوه مراجعه كنندگان مواجه بودند شركتهایی باشند كه روز دوم نمایشگاه با سرعتی حیرتآور تمام اقلام تبلیغاتی خود را توزیع نمایند و پس از آن غرفه خود را تعطیل كنند؟! حال یا به كشور باز گردند و یا از دیدنیها و جاذبههای خرید آن كشور بهره ببرند؟
این وضعیت را كه میبینم تصمیم میگیرم با مهندس هاتفی كه متولی برگزاری این قبیل نمایشگاههاست گفتگویی انجام دهم كه این گفتگو به صورت مجزا در همین شماره چاپ شده است.
به هر حال این نمایشگاه فرصت مناسبی بود تا بتوانیم با بازاری بزرگ آشنا شویم بازاری به نام مالزی. كشوری زیبا و ارزان و با مردمانی خونگرم و به قول سفیر توریستهای نجیب. ما سالهاست كه از این منطقه از جهان غافل بودهایم. شاید اگر مسوولین كشور ما از میزان علاقهمندی مردم مالزی و اندونزی به ایران آگاهی داشتند با جدیت بیشتری به مناسبات گردشگری بین ایران و این منطقه فكر میكردند.
در اینجا میتوان به طور خلاصه به بعضی از عوامل كه باعث عدم مسافرت مالزیاییها به ایران میشود اشاره كرد:
▪ عدم آشنایی مردم مالزی و منطقه از جذابیتهای منحصر به فرد ایران
▪ قیمت گران بلیت هواپیمای ایران ایر
▪ قیمت گران هتلهای پنج ستاره در ایران
▪ تشریفات اخذ ویزا
امضای پروتكل همكاریهای گردشگری ایران و مالزی فرصت بسیار خوبی است تا بتوانیم از بازار بزرگ منطقه شرق و جنوب شرق آسیا بهرهبرداری كنیم. دوستان ما در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری كشور باید بدانند كه سالهاست بازار ۳۰۰ میلیون نفری آن منطقه را به فراموشی سپردهایم و همه سعی و تلاشمان را در كشورهایی متمركز كردهایم كه به شدت از عدم توازن مسافران ورودی و خروجی آن رنج بردهایم. ما هر سال در ATM امارات حضور پیدا میكنیم. هر سال سعی میكنیم به بهترین شكل ممكن در فیتور اسپانیا، ITB برلین و بازار جهانی گردشگری لندن حضور پیدا كنیم. حتی از سن پطرزبورگ هم غافل نیستیم. اما این منطقه را با همه محاسنش از یاد برده ایم. امضای پروتكل همكاریهای گردشگری ایران و مالزی را باید جدی گرفت. ایجاد شركتی مشترك بین دو كشور كه مقدمات آن فراهم شده است فرصتی است برای جذب گردشگرانی نجیب و خونگرم و مسلمان كه به ایران و ایرانی عشق میورزند. خبر تاسیس این شركت واقعاً مایه مسرت است اگر تا انتها دنبال و از حد حرف و شعار خارج شود و به مرحلهی عمل برسد. تبادل گردشگر بین ایران و مالزی- ایران و اندونزی به هر میزان كه باشد به سود ایران است سفر ایرانیان به این كشورها میتواند به تبادل بیشتر فرهنگی كمك كند و از سویی به كشوری سفر میكنند كه نسبت به كشورهای هدف كنونی از جمله تركیه، امارات و
از سلامت اجتماعی بیشتری برخوردار است و حضور مالزیاییها در ایران نیز با توجه به خلق و خوی آنها نسبت به ایرانیان در خور توجه خواهد بود چرا كه مردمان این خطه كمتر ما را دچار نگرانیهای معمول میكنند. آمار نشان میدهد كه از جمعیت ۲۵ میلیون نفری مالزی رقمی نزدیك به ۲۰ میلیون نفر هر سال به خارج از كشور مسافرت میكنند كه سهم ایران از این ۲۰ میلیون نفر تنها ۷۰۰۰ نفر است. خوشبختانه شاهد بودم كه همه تلاش شركت توسعه گردشگری ایران در به نتیجه رساندن این شركت ایرانی، مالزیایی است تا هرچه سریعتر فعالیتهای آن به مرحله اجرا برسد.
منبع: http://www.aftabir.com
دیدگاه خود را بنویسید