اغلب ما این سفرهای یک، دو یا چند روزه کوتاه به خط باریک شمال کشور را تجربه کردهایم؛ از زندگی پرهیاهوی شهری گریخته و خود را در دامان طبیعت رها کردهایم.
هرچند که خیلیها این فرصت را تبدیل به شهرگردی و اقامت یکی دو روزه در هتل و ویلایی شبیه خانه خود میکنند.
شاید هم جزو کسانی باشیم که گاهی در قالب گروههای کوهنوردی و طبیعتگردی به دامان طبیعت راه جستهایم که حسابش جداست و لذتش هم سوا.
پیشنهاد ما این است که مسیرهای مشخص و پررفت و آمد هفتگی را رها کنیم و دل به طبیعت بکر گیلان در املش بسپاریم. پس از پشتسر گذاشتن لنگرود به سهراهی شلمان میرسیم، جایی که توقف در آن به اندازه زمانی کوتاه، شما را به املش راهنمایی میکند.
در این حال نیز لذت میبریم از طبیعتی که جاده، خانهها و شهر را در خود بلعیده، اما بکرترین طبیعت شمال را ندیدن یا از چندصد متریاش گذشتن به خاطر بیاطلاعی از مسیر یا هر دلیل دیگری سخت گران است؛ چراکه هزینهاش زمانی یکروزه بیش نیست.
طبیعت و ییلاقی که همتا یا مشابهش نه حتی به این وسعت، اگر در هر کجای جهان باشد چنان مرکز توجه میشود، گردشگر جذب میکند و امکانات برایش ایجاد میشود که بیش از آنچه که در واقعیت است به نظر میآید.
املش یکی از شهرستانهای شرقی گیلان است که دارای مناظر زیبایی بوده و بیشترین سطح زیرکشت چای را در استان دارد. مناطق ییلاقی این شهرستان به دلیل قرار گرفتن در بنبست، بکر و دست نخورده به جا مانده و بازدیدکنندگان خود را به یاد مناظر طبیعی اروپا میاندازد. اگر باور ندارید، ببینید و لذت ببرید.
● موقعیت جغرافیایی
این شهرستان در ۱۰ کیلومتری جنوب جاده رودسر ـ لنگرود است که از شمال به لنگرود، لاهیجان و آستانه اشرفیه، از شرق به رودسر، از جنوب به رودبار، از غرب به سیاهکل و از شمال غرب به رشت محدود میشود.
مناظر زیبای این شهرستان شامل رودخانه، جنگل و دسترسی به سواحل دریای مازندران میشود و مسجدهای قدیمی و تاریخی همراه بقعههای امامزادهها بخشی از دیدنیهای شهرستان املش را تشکیل میدهند. مسجد جامع تمیجان و مسجد گیلاکجان از مهمترین این بناها به شمار میروند.
● وجه تسمیه و پیشینه تاریخی
واژه املش ریشه ترکی دارد و از آبلش و صولش به معنی آبگیر گرفته شده و به مرور زمان به املش تبدیل شده است.
املش منطقه بسیار زیبایی است که حین عبور از آن در هر پیچ و خمی، بیاختیار خود را فراموش خواهید کرد! از لحاظ جغرافیایی ـ تاریخی، املش ناحیهای مستعد است که کشف آثاری از سدههای پیشین، حکایت از پیشینه کهن تاریخی پیش از اسلام آن دارد.
● جاذبههای گردشگری
مناطق ییلاقی و باغهای زیبای چای و کوهپایههای باصفا که هر بینندهای را مسحور میکند، غار تلابنگوج و هفت خم تله سر، چشمه آب معدنی لوزان،گرد لنگه، یخچال طبیعی ملجا دشت، هالیدشت، تالاب زربیجار با پوشش گیاهی مردابی که زیستگاه پرندگان مهاجر است، پارکهای قدیمی گلستان، آبی بیجار، میرزا کوچکخان، بافت تاریخی شهر املش، برج تاریخی میل امام با ارتفاع هفت متر، خانههای قدیمی خاندان صوفی و قلعهنشین شاه از جاذبههای گردشگری و تاریخی شهر املش است.
همچنین جنگلهای سرسبز بلوردکان و مراتع هالیدشت، غار لیاروی واقع در روستای لیاروی بلوردکان املش، خسیبدشت، قله ناتشکوه و قله آغوزی که در مسیر املش و ییلاقها واقع است، جلوههای زیبایی از طبیعت را در خود دارد.
زیارتگاه و اماکن مذهبی، بقاع متبرکه آقا سیدابراهیم و آقا سید اسماعیل از نوادههای امام موسی کاظم(ع)، بقاع چهار نفر از سلاطین کیانی و بقعه امامزاده سرتربت از جاذبههای مذهبی این استان است.
میان لنگه، جنگل هلودشت و خصیبدشت از مناطق نمونه گردشگری این شهر است که در سفرتان به املش حتما باید آنها را هم ببینید.
● آب و هوا
املش با موقعیت کوهپایهای، مشتمل است بر دو ناحیه جلگهای و کوهستانی که در جهت جنوبی دو شهرستان لنگرود و رودسر واقع شده است بنابراین آب و هوای آن متأثر از دو عامل جغرافیایی ـ دریا و کوهستان ـ معتدل و مرطوب نیمهکوهستانی است.
آب و هوای املش به علت قرار گرفتن در ارتفاعات سرسبز و ییلاقها، بسیار مطبوع است. با این حال در هر فصلی که به املش بروید چتر و بارانی را فراموش نکنید؛ هرچند که باران خوردن در این منطقه هم از لذتهای فراموشنشدنی آن است.
منبع: aftabir
دیدگاه خود را بنویسید